Profesori de la Palatul Copiilor Bacau instruiți la Praga

In perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2019, cinci cadre didactice de la Palatul Copiilor Bacau au participat la Cursul de formare intitulat “Game based learning and gamification”. Acest eveniment european de formare face parte din proiectul Erasmus+ KA1 intitulat “Joc si digitalizare intr-o scoala primitoare”. Activitatea a avut loc în Praga – Republica Cehă, fiind susținut de organizația ”ICT – International”. Echipa școlii noastre a fost alcătuită din: prof. dr. Dumea Nela – directorul instituției, prof. Laura Dumitru – coordonatorul Cercului ”Sanitarii pricepuți”, prof. Ifrim Marinica – coordinator al Cercului ”Muzică Populară” de la Clubul Copiilor Moinești, prof. Serea Elena-Lăcrămioara – coordonator al Cercului ”Protecția Mediului-Ecologie” de la Clubul Copiilor Tg. Ocna și prof. Olteanu Adriana – coordoonator al Cercului ”Design Vestimentar” de la Clubul Copiilor Onești. La cursuri au mai participat profesori din Grecia, Spania, Cehia si Turcia. A fost un curs atractiv cu multe informatii utile care pot fi folosite de cadrele didactice în predare, indiferent de aria curriculara, în diferite momente ale lectiilor.

Participanții au descoperit noi instrumente didactice de învatare, consolidare si evaluare, utilizând mai multe  aplicatii disponibile online, cum ar fi:

https://kahoot.com/ – Este o aplicatie pentru telefoane. Profesorul creaza un set de intrebari sub forma de joc, iar elevii vor avea acces la acest joc si il pot rezolva online de pe telefon.

https://www.the-qrcode-generator.com/ – generatorul de coduri. Codurilor generate prin aceasta aplicatie, li se asociaza ghichitori, intrebari, probleme. Aceste coduri sunt mai apoi imprimate si cu ajutorul lor se poate realiza un joc de tip ”Vânatoare de comori”.

http://www.storyjumper.com/ O aplicatie prin care se poate realiza o prezentare sub forma unei carti virtuale, cu animatii, fotografii  si chiar sunet.

https://quizizz.com/     – prin intermediul acestei aplicatii se pot realiza jocuri cu intrebari si raspunsuri  multiple, accesate online. Un astfel de joc pentru secvența de consolidare și/sau evaluare a unei lecții ar putea fi de tipul ”Vrei sa fii milionar / miliardar?”

https://plickers.com/ – aplicatie pentru telefon cu ajutorul careia se scaneaza raspunsurile date de elevi sub forma unor cartonase ce au coduri inscriptionate pe ele.

http://www.makebeliefscomix.com/ – asemenea aplicatiei story jumper, pot fi create diferite imagini animate, de tip benzi desenate, ce pot fi folosite în scop didactic.

https://code.org/ – aplicatie prin care copiii invata cum sa programeze, limbaje de programare si sa realizeze joculete sau imagini.

https://scratch.mit.edu/ – aplicatie ce creaza animatii prin codificare (limbaj de programare), se poate folosi atât pentru copiii de gimnaziu cât si pentru cei de liceu.

https://learningapps.org/ – aplicatie prin care pot fi create exercitii  animate diverse: de asociere, joc de tipul ”Vrei sa fii milionar?”, rebus, ordonare pe grupe, cronologie,  cuvinte incrucisate, „spanzuratoarea”, etc

https://www.classdojo.com/ – o aplicatie pentru profesori cu ajutorul careia se poate supraveghea ora de cerc, se pot acorda note, stimulente, se tine evidența situației școlare, pot fi invitați părinții să ia act de rezultatele activităților elevilor, aceștia putând fi impulsionați în activitate.

Praga este un oras deosebit de frumos, cu multe obiective turistice. Gazdele activității de formare au avut amabilitatea de a ne prezenta în afara orelor de curs cele mai reprezentative atractii turistice ale acestor locuri: Castelul din Praga (complex architectonic ce cuprinde și vestita Catedrală Saint Vitus dar și reședința actuală a președintelui ceh), podul Carol, edificiu  renumit prin bogăția de statui cu semnificație pentru istoria acestei țări, vechi, construit în secolul al XIV-lea. Am admirat Zidul libertății, supranumit și Zidul lui John Lennon, Muzeul Kafka,  Insula Kampa / podul peste Vltava(acolo unde îndrăgostiții cehi agață numeroase lacăte ca semn al dragostei ce și-o poartă unul altuia), Turnul cu ceasuri, Casa care dansează – monument architectonic modern, care simbolizează tranziția Cehoslovaciei de la un regim comunist la o democrație parlamentară, etc.

          Considerăm că un asemenea curs este extrem de util pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Fiind realizat într-o capitală europeană faimoasă, plină de istorie și monumente celebre, conduce și la dezvoltarea laturii culturale a participanților.   Interacțiunea cu colegi din alte școli europene, schimbul de bune practici în privința sistemelor educaționale diferite conduce la  dezvoltarea laturii europene a școlilor care au făcut posibilă întâlnirea lor la astfel de evenimente de învățare.

Erasmus+ este programul care oferă astfel de oportunități de dezvoltare profesională și personală pentru cadrele didactice. Pe bună dreptate se spune că Erasmus+ schimbă viețile profesorilor! Pe ale celor care consideră că nu știu totul și acceptă să învețe pe tot parcursul vieții, pentru binele lor și al elevilor pe care îi formează.

 

Consemnări făcute de prof. Ifrim Marinica

 

Continutul acestui material reprezintă punctul de vedere al autorului și al echipei de proiect care își asumă întreaga responsabilitate pentru informațiile din acest comunicat. Comisia Europeana și Agenția Națională nu pot fi făcute responsabile pentru modul in care continutul informatiei este folosit.