HAI SĂ FIM MAI SELECTIVI!

Coordonator: Prof. dr. Dumea Nela

Prin acest proiect s-a dorit:

  • informarea populației adulte asupra stării actuale a situației gestionării deșeurilor municipale in orasul nostru (BACAU) și a modului în care pot aduce contribuții proprii la îmbunătățirea acestei stări de fapt;
  • sensibilizarea cetățenilor de toate vârstele, cu accent pe populația adultă – în direcția implicării active în problema gestionării deșeurilor (selectarea pe categorii a deșeurilor, reutilizarea celor cu potențial);
  • Dezvoltarea creativității în privința utilizării produselor aflate la sfârșitul ciclului principal de utilizare, considerate cel mai adesea deșeuri (grup țintă direct copiii și tinerii, indirect adulții).

Proiectul a vizat îmbunătățirea situației privind colectarea deșeurilor de la populația orașului nostru PRIN două segmente de vârstă: populația adultă, responsabilă în bună parte pentru situația actuală privind colectarea selectivă a deșeurilor și segmentul generației tinere, a elevilor aflați în învățământul preuniversitar. Populația adultă a fost abordată prin invitarea la o prezentare detaliată a situației actulale a reprezentanților asociațiilor de proprietari, interfața dintre adulții orașului și autoritatea locală/operatorul de salubritate. Prezentarea a fost făcută de Asociația Vernal, sprijinită şi de Agenția de PROTECȚIA Mediului BACAU, care a prezentat de asemenea problemele existente pe linia colectării selective a deșeurilor. Prezentările au fost urmărite cu interes de reprezentanții asociațiilor de proprietari prezenți, dând naștere la vii discuții pe această temă. Reprezentantul Consiliului Local Bacău, dl. cons. Ilie Bârzu s-a alăturat discuțiilor și eforturilor noastre răspunzând interpelărilor publicului prezent. La plecare, președinții de asociații de proprietari au primit afișe și pliante informative și au promis că vor duce mai departe proprietarilor de locuințe din oraș mesajul necesității colectării separate a deșeurilor pentru o față schimbată în bine a orașului, pentru economisirea de resurse și gestionarea mai bună a depozitului de deșeuri ecologic. Elevii școlilor băcăuane au fost invitați la două activități creative, tip concurs. Una organizată cu ocazia sărbătorii Crăciunului (Moș Crăciun vrea să fie Eco!) și una care a vizat sublinierea semnificației unei sărbători ecologice, respectiv Ziua Pământului, activitate intitulată ”PET CAP – Creativitate de Ziua Pământului”. La prima activitate creativă elevii au realizat din deșeuri decorațiuni de Crăciun, obiecte utile, jucării și felicitări în spațiul expozițional al Complexului Comercial Arena Mall. La cel de-al doilea work-shop elevii au realizat mozaicuri din capace de PET într-un loc public, reprezentativ pentru orașul nostru (Piața Tricolorului). Elevii s-au implicat cu entuziasm în activități, fiind admirați de mulțimi mari de oameni, simțindu-se valorizați. Pentru efortul lor au fost răsplătiți cu premii utile și de mici dimensiuni (cât mai eco!), stick-uri de memorie pentru calculator și diplome. Implicarea deosebită a elevilor și profesorilor în activitățile proiectului ne-au asigurat că acest segment a fost sensibilizat și a căpătat deprinderi durabile și prin activitățile derulate în cadrul acestui proiect. De asemenea, adulții care i-au ajutat în colectarea materialelor (deșeuri), care le-au admirat creativitatea și implicarea au fost și ei sensibilizați în problema colectării selective a deșeurilor. Viile discuții și întrebările pertinente adresate de reprezentanții asociațiilor de proprietari în cadrul întâlnirii de la sala mare a Consiliului Județean ne-au arătat că și adulții sunt interesați în schimbarea în bine a feței orașului nostru.

Impactul proiectului: 250 elevi participanți la activitățile creative tip concurs: o ”Mos Crăciun vrea să fie Eco!”– 19 decembrie 2013 – Arena Mall Bacău o ”PET CAP – Creativitate de Ziua Pământului” – 23 aprilie 2014, Piața Tricolorului Bacău – 300 părinți ai elevilor implicați în activitățile creative – 500 trecători în zona atelierelor de creație (vizual/direct şi prin pliante/afişe ; au fost sensibilizaţi şi implicaţi 70 de reprezentanți ai asociațiilor de proprietari – la întâlnirea din Sala Mare a Consiliului Judeţean Bacău.

Despre activitatea de creativitate de la Mall

Articol din ziarul Desteptarea referitor la derularea proiectului. Contine si un scurt video!