Muzică populară

CERCUL DE MUZICĂ POPULARĂ BACĂU

Coordonez acest cerc de doi ani de zile, mai exact din toamna anului 2018 și pot spune că prin intermediul tuturor copiilor ce mi-au trecut pragul am avut ocazia să cunosc diferite tipologii de elevi. Am învățat atât eu cât și elevii mei, să ne acceptăm,să ne sprijinim, să ne ascultăm și să fim răbdători unii cu ceilalți deoarece fiecare are propriul ritm și este important și special în felul său.

În anii de facultate am învățat că scopul educaţiei muzicale constă în dezvoltarea sensibilităţii estetice a elevilor, a capacităţilor de receptare şi exprimare muzicală, prin activităţi practice de cânt (vocal şi instrumental) şi prin audiţii muzicale, în contexte de învăţare, care să permită manifestarea spontană, creativă a elevilor şi exprimarea preferinţelor acestora pentru audiere şi reaudiere. Aceasta este o componentă de bază a educaţiei artistice ce dispune de valenţe formative multiple, vizând toate resorturile personalităţii umane, atât pe cele afective cât şi pe cele psiho-motrice şi intelectuale.

Educaţia muzicală se desfăşoară în două etape: etapa oral intuitivă (a prenotaţiei), în care muzica se învaţă exclusiv după auz, prin ascultare şi cântare, mişcare şi acompaniament ritmic de jucării sonore sau instrumente de percuţie, şi etapa notaţiei (a scris-cititului muzical), în care cunoaşterea şi aplicarea elementelor de limbaj muzical se realizează în mod conştient. Consider că este foarte important ca elevii ce cochetează cu orice tip de canto fie el popular , clasic sau muzică ușoară, să iși formeze auzul muzical  și să își dezvolte capacitatea de autoevaluare. Este ideal ca fiecare dintre elevi să aiba capacitatea de a realiza când au tendința de a cânta fals și totodată să își corecteze acest lucru din prorpia inițiativă. Totodată este important și benefic ca prin exercițiu, fiecare dintre ei să ajungă să își descopere și să își cunoască  propriul organism și capacitatea la care anumite părți anatomice funcționează în timpul cântului.

Felul meu nonconformist şi creativ, m-a făcut să ies uneori din aceste tipare în coordonarea Cercului de Muzică Populară, şi să aplic o manieră de predare mai puţin restrictivă şi rigidă. Discursurile plicticoase şi reproducerea exactă a unor cântece nu duc mereu la ţelul propus. Eu mi-am propus să dezvolt în copii bunul gust, sentimentul de colegialitate, să trezesc în ei gustul pentru compeţitii şi concurenţă. Îmi mai doresc sa formez caracterul robust, corect, cu simţul răspunderii, care separă binele de rău,  atracţia către frumos, starea pozitivă , dorinţa de libertate de exprimare și nu în ultiul rând să îi îndrept pe copii spre ceea ce a însemnat odată folclorul nostru românesc. Tradițiile și obiceiurile noastre din păcate încep ușor ușor să fie uitate de unii și îmi doresc ca prin acești copii să reînvii o parte din ele. Totodată ,îmi doresc să iși cunoască portul specific zonei din care provin și cântul popular –  rădăcinile.

Uitându-ne în jur observăm din ce în ce mai multe persoane ce pretind a fi interpreți de muzică populară și care nu acordă importanță zonei folclorice din care provin și consider că acest lucru este greșit și trebuie îndreptat. Este adevărat, nimeni nu s-a născut învățat și toată viața avem de învățat de la oamenii din jurul nostru atâta timp cât suntem deschiși la nou și la părerile celor din jur.

Cursurile Cercululi de Muzică Populară, vor avea ca finalitate înregistrări audio si video (opţional), apariţii publice ale copiilor în spectacole și concursuri locale, naţionale şi apariţii tv.

PREMII OBȚINUTE DE ELEVI AI CERCULUI :

  • ANUL ȘCOLAR 2018 – 2019

Cercul de Muzică Populară al Palatului Copiilor Bacău coordonat de prof. Andreea – Mihaela Bezărău în anul școlar 2018 – 2019 a obținut un număr total de 81 de premii astfel :

  • 1 – Tofeul Secțiunii Muzică Populară
  • 6 – Trofee de categorie
  • 53 –  Premii I dintre care 17 sunt obținute la concursuri cuprinse în CAEN , CAEJ și  CAERI
  • 14 – Premii II dintre care 4  sunt obținute  la concursuri cuprinse în CAEN / CAERI
  • 4 – Premii III
  • 1 – Mențiune
  • 1 – Premiu de participare
  • 1 – Premiul special al juriului

 

  • ANUL ȘCOLAR 2019 – 2020

Având în vedere că anul școlar 2019 – 2020 a fost unul cu totul special , Cercul de Muzică Populară al Palatului Copiilor Bacău coordonat de prof. Andreea – Mihaela Bezărău  a  participat și la concursuri online organizate în perioada pandemiei. Astfel, s-au obținut un număr total de aproximativ 65 de premii :

  • 6 – Trofee de categorie
  • 2 – Trofee pentru secțiune – Muzică populară
  • 25 – Premii I dintre care 5 sunt obținute la concursuri cuprinse în CAEN , CAEJ și  CAERI, MEN
  • 11 – Premii II
  • 5 – Premii III
  • 1 – Premiu Special
  • 10 – Premiu de participare
  • 3 – Premii de Merit
  • 1 – Premiul de Excelență

La toate cele enumerate mai sus se adaugă participări la numeroase emisiuni TV, spectacole și o frumoasă colaborare cu Ansamblul Profesionist Busuiocul în ceea ce privește spectacolele organizate cu ocazia zilei de 8 Martie și cea a Nașterii Domnului.

 

 

 

Lasă un răspuns