Coordonator proiect:  prof. dr. Dumea Nela

afis_ed7

Proiect de ecologie și protecția mediului a cărui primă ediție s-a derulat în anul 2011.

A fost înscris în calendarele MEC (CAEN sau CAERI) la fiecare ediție.

In anul 2020 (ediția a X a), a fost înscris în CAEN cu finanțare, poziția 153.

Proiectul cuprinde realizarea unei serii de activități pe durata a 6 luni (vizionare filme ecologice, marș cu biciclete, etc) dar și un concurs de ecologie, competiția realizându-se pe trei secțiuni:

  • investigații de mediu
  • caligrame cu subiect de mediu
  • afișe

La ediția a IX a, s-au înregistrat  400 elevi participanti, 70 cadre didactice care au provenit de la școli din 16 județe.

La ediţia a VIII a, proiectul educaţional a fost cuprins in Calendarul Activităţilor Educative Regionale și Interjudețene – anul 2018, Domeniul Ecologie și protecția mediului – poziţia 1254. Activitatea principală a proiectului a fost organizarea unui concurs structurat pe două secţiuni: investigaţii de mediu, creaţii grafice/literare sub formă de caligrame și afișe pe tema consumului circular al resurselor planetei. Aplicațiile de concurs pe cele trei secțiuni le enumerăm în cele ce urmează:

  • Investigaţii de mediu – 25 de lucrări, realizate de 100 de elevi
  • Caligrame cu subiect de mediu – 28 de lucrări, realizate de 30 de elevi
  • Afişe cu subiect de mediu – 46 de lucrări, realizate de 85 de elevi

Profesorii coordonatori au putut trimite lucrări la secţiunea simpozion – Bune practici în realizarea educaţiei pentru mediu. Tema ediţiei a fost ”Educaţia pentru mediu în contextul promovării durabile a societăţii. Economia circulara”. Am înregistrat la această secțiune un număr de 12 lucrări ce au fost publicate în volumul cu ISBN 978-973-0-27350-2 publicat în luna iulie la editura StudIS intitulat ”Educaţie pentru mediu, educaţie pentru economie circulară” alături de lucrările premiate ale elevilor. Lucrările au provenit de la şcoli aflate în 16 judeţe ale ţării şi din 10 şcoli ale judeţului  Bacău.

Competiţia a fost de un nivel ridicat, echipele formate din până la 5 elevi (care au realizat investigațiile de mediu sau mozaicurile din capace PET) străduindu-se să realizeze lucrări de înaltă calitate. Lucrările de la secţiunile acrostihuri și afișe de mediu au făcut obiectul unei expoziții ce va fi păstrată pe holurile instituției până la ediția viitoare. Profesorii participanţi au fost informaţi atât despre rezultatele obținute cât şi despre ecoul competiției în comunitatea noastră prin e-mail, aceștia primind link-urile articolelor apărute în media locală on line, website-ul şcolii şi blogul Cercului Protecţia Mediului-Ecologie, precum și formatul electronic al cărții în care au publicat lucrările elevilor.

Activitatea „PET CAP-Creativitate de luna pădurii”, subsumată obiectivului II din proiectul nostru (Promovarea practicilor durabile în gestionarea/protejarea resurselor naturale) a reunit alţi 200 de elevi  din 30 de şcoli ale judeţului Bacău. Aceştia, organizaţi în echipaje de câte cinci elevi au realizat mozaicuri din capace PET având tema „Luna Pădurii”. Partenerii noştri – Direcţia Silvică Bacău, au acordat elevilor clasaţi pe locurile I, II şi III de la cele trei categorii de vârstă (5-10 ani, 11-14 ani şi 15-19 ani), premii în valoare totală de 2800 lei.

Relatări din presă despre ediţia 2018 şi activitatea din proiect intitulată ”PET CAP – Creativitate de Luna Pădurii”

14.04.2018 http://www.tele1bacau.ro/capac-pentru-viata/

12.04.2018 https://stirileprotv.ro/stiri/social/mai-multi-copii-din-bacau-ajuta-o-fetita-bolnava-recicland-capace-colorate.html

12.04.2018 https://observator.tv/eveniment/centrul-bacaului-a-fost-invadat-de-sute-de-copii-248717.html

11.04.2018 https://zdbc.ro/concurs-pe-teme-ecologice-muzica-si-distractie-in-piata-tricolorului-elevii-de-la-palatul-copiilor-sarbatoresc-luna-padurii/

Ediţia din 2017

13.04.2017 http://megabacau.blogspot.com/2017/04/creativitate-de-luna-padurii.html

12.04.2017 https://www.desteptarea.ro/mozaic-de-plastic-pe-asfalt/

Ediţia din 2014

25.11.2014 https://www.desteptarea.ro/eco-reporteri-din-trei-tari-s-au-confruntat-in-idei-la-palatul-copiilor-bacau/