,,ARTA REFOLOSIRII TEXTILELOR–TRADIȚIE SI CREATIVITATE”

 

 Cercul de ecologie si protectia mediului/ Cercul de design vestimentar – coordonatori: prof. biolog Rotaru Anca Daniela si prof. ing. Olteanu Adriana – Clubul Copiilor Onesti

 

Vedem ceva frumos în fiecare om și în tot ce ne înconjoară. Cum ceva aparent fără utilitate (ceva vechi, un rest, ceva incomplet) devine uimitor, magic și îți aduce bucurie?

,,Nu ți se dă niciodata o dorință fără să ți se dea și puterea de a o duce la împlinire. Totuși e necesar să muncești pentru asta” – R. Bach.

Acest proiect a apărut conform ‘metaforei’ cum ca bucăți mici de material aparent inutile, prin pași concreți și persevereți, pot fi transformate, pot deveni un accesoriu unic, ceva frumos, minunat  care să îți aduca bucuria sărbatorilor de Crăciun și a celor Pascale.

Prin acest proiect ne propunem să menținem viu interesul copiilor și al părinților pentru tipul de activitate pe care îl desfășuram și să demonstrăm că suntem nu doar o alternativă de petrecere a timpului liber, ci și o instituție de învățământ, receptivă la nou și la modernizare.

Dorim nu doar să ne jucam și să ne simțim bine, ci vrem să demonstrăm că putem concura cu succes, că știm să formăm și să valorificăm talente.

Scopul proiectului este de a creea un cadru de manifestare și promovare a valorilor tradiționale, a obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbatorilor creștine, cu dezvoltarea creativității și gustului estetic al copiilor, utilizând materiale reciclabile și materiale din natură, identificarea, prezentarea și păstrarea acestor tradiții, obiceiuri și obiecte traditionale prin mijloace diverse (colaje, felicitari, obiecte decorative).

Concursul se desfășoară anual, pe parcursul a 6 luni și are două etape distincte – Crăciunul și Paștele. Fiecare etapă are trei secțiuni – felicitări, colaje și ornamente ce vor ilustra obiceiuri și tradiții specifice sărbatorilor amintite. Beneficiarii direcți și indirecti sunt îndeosebi elevii participanți dar și cadrele didactice, părinții, comunitatea locală.

Ca impact al proiectului se doreste participarea elevilor la organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice propuse, valorificarea superioară a achiziţiilor dobândite pe parcursul concursului, dezvoltarea creativităţii copiilor, creşterea interesului părinţilor si elevilor pentru educaţia non-formală.