Cerc Protecția Mediului – Ecologie – coordonator: prof. dr. Dumea Nela (director)

 Argument:

 Ecologia ca ştiinţă s-a dezvoltat foarte mult în ultimul sfert de veac şi începe să intereseze tot mai mulţi cetăţeni ai zilelor noastre. Ca parte a “noilor educaţii”, ecologia permite deschiderea şcolii spre problematica lumii contemporane. Astfel, probleme majore care frământă omenirea în prezent, cum ar fi cele ce privesc alimentaţia, creşterea populaţiilor umane, poluarea, criza energetică, productivitatea ecosistemelor, protecţia şi ameliorarea mediului, reprezintă numai o parte din preocupările contemporane la care ecologia trebuie să-şi spună cuvântul.

Pentru a cunoaşte modul de funcţionare al acestui complex sistem din care facem şi noi parte este esenţial ca omul să fie educat în spiritul respectului pentru tot ce îl înconjoară, pentru ca el să devină conştient de faptul că nu este stăpânul naturii, ci parte a ei.

In cadrul activitatilor acestui cerc, elevii participă pe grupe de vârsta și aptitudini : grupe de performanță, avansați, începători.

Fiecare grupă  cuprinde un numar  de 10 până la 15  elevi, realizate pe nivele de vârstă și competențe (grupe de începători, grupe de avansați și grupe de performanță).

Cursurile de educație ecologică au ca scop dezvoltarea abilităților si talentelor copiilor prin bună dispoziție, prietenie, muncă in echipa, acestea contribuind totodată la dezvoltarea abilităților de comunicare în general și a comunicării într-o limbă străină.

Elevii care frecventează cursurile mai multi ani la rând ajung să dezvolte relații  de colaborare cu grupuri de copii din alte orașe, prin contactele pe care le stabilesc la diversele competiții sau în cadrul proiectelor de cooperare naționale și internaționale.

Activitatile sunt gratuite și sunt desfășurate sub supravegherea unui  profesor calificat, cu gradul didactic I, având și titlul științific de doctor.

Atractivități deosebite pentru elevii care frecventează cursurile Cercului ”Protecția Mediului-Ecologie” de la Palatul Copiilor Bacău:

  • Numeroase premii la concursurile naționale și internaționale de profil. Date actualizate precum și relatări despre diverse evenimente ecologice la care am luat parte găsiți atât pe blog (http://ecoimplicare.blogspot.com) cât și pe acest site, la secțiunea Profesori – Nela Dumea;
  • Participări directe la tabere – concurs organizate în locuri atractive din punct de vedere ecologic dar și turistic: tabăra Agafton – Botoșani (concursul național ”Și gestul tău contează”), lacul Sfânta Ana,  zona Ipotești – Botoșani (concursul național ”Minunile naturii – pe cărările nebănuite ale țării”), zona Putna – Vrancea sau cabana Rarău – Vârful Giumalău (concursul național ”Gestionarea riscurilor naturale și antropice”), masivul Făgăraș (concursul ”Floare de colț” organizat la Victoria – jud. Brașov, Sighișoara și alte zone naturale protejate din apropiere (Lacul de Smarald, Vulcanul Racoș – prin participarea la concursul național ”Pământul e casa noastră”), codrii Pașcanilor prin participarea la Concursul Național de Proiecte de Mediu care se tine annual în tabăra de la Muncel, jud Iași, etc;
  • Realizarea de proiecte de cooperare internaționale pe platforma educațională etwinning, unde elevii au ocazia să coopereze cu elevi dintr-o altă școală europeană, de vârste apropiate, cu pasiuni comune pentru realizarea sarcinilor pe care și le asumă la înscrierea proiectului. Cooperarea se face în limba engleză, cu ajutorul mijloacelor de comunicare modernă: chat, blog, video-conferințe și numeroase aplicații din setul de unelte educaționale gratuite cunoscute sub numele de Web 2.0 tools;
  • Participarea la activități de voluntariat, în special la activitățile organizate de Asociația Vernal, organizație non-guvernamentală educațională și de mediu cu care colaborăm îndeaproape;
  • Participare la activități nonformale indoor dar și outdoor, dintre care putem enumera următoarele activități de gen: drumeții în Codrul Secular Runc, pe lacul Bacău II, parcul dendrologic Dofteana, casa memorială ”Ion Borcea”, Cascada Buciaș, Complexul muzeal de Științe ale Naturii ”Ion Borcea”, plantare de puieți în Pădurea Racova, ecologizări pe malul lacului Bacău II, pădurea Măgura, vizite la agenți economici (SC Soma SRL, depozitul municipal de deșeuri, stația de epurare a orașului), etc.
  • Participare activă în cadrul proiectelor europene Erasmus+ care beneficiază de finanțare de la Comisia Europeană, derulându-se pe parcursul a doi ani școlari. Fiecare școală participantă la parteneriat găzduiește întâlniri cu partenerii, elevii și profesorii împărtășind bune practici în privința sistemului educational al țării respective, lucrează în echipă europeană la realizarea de produse educaționale pe tema conservării biodiversității, conservării resurselor natural, vizitează arii protejate din apropierea școlilor partenere, etc. Cei mai implicați elevi în activitățile de proiect pot participa la mobilitățile care se desfășoară la școlile partenere din Europa. In anul școlar 2020-2021 sunt în derulare trei parteneriate strategice Erasmus+ în care sunt implicați elevi ai cercului Protecția Mediului/Ecologie, intitulate astfel:
  • We Can not Change The Whole World, but We Can at Least Make The Change, cu parteneri din Italia, Turcia, Franța și Cehia;
  • European Patterns – Migration of Birds and People, cu parteneri din Germania, Croația, Polonia, Turcia și Anglia;
  • Intercultural awareness by photography, cu parteneri din Cipru, Italia și Polonia.

Mai multe amănunte despre aceste proiecte găsiți în secțiunea dedicată, intitulată ”Proiecte europene”.

Multe informații despre activitatea de la acest cerc găsiţi pe web accesând link-ul:

http://ecoimplicare.blogspot.ro/

De asemenea, unele articole referitoare la evenimente organizate cu și pentru elevii care frecventează acest cerc sunt inserate ca link mai jos:

Proiectul județean ”Voluntar pentru pădure – prima ediție”

Ecologiști de la Palatul Copiilor Bacău – la Stockholm

Echipa ecologistilor din România participantă la Misiunea internațională de mediu din Copenhaga. Palatul Copiilor Bacău a dat doi elevi pentru această echipă (din cei 10 elevi români premianți) iar prof. Dumea Nela a fost îndrumător al echipei naționale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *