Festivalul de Muzică şi dans Popular pentru copii “Moineşteanca” a apărut datorită ofertei restânse de activități cultural artistice dedicate preşcolarilor şi elevilor la un standard calitativ superior pe plan local, regional şi naţional.
Acest festival, încă de la prima ediţie, ce a avut loc în anul 2011, a fost inclus în Calendarul Naţional al Activităţilor Educative.
Proiectul ”Moineșteanca” urmărește următoarele obiective generale:
- Nevoia de promovare şi conservare a valorilor şi tradiţiilor populare, de dezvoltare a gustului estetic al elevilor şi al publicului în general, dezvoltarea interesului pentru arta tradiţională şi reprezentarea scenică.
- Antrenarea copiilor aflaţi în centre de plasament sau centre de rezidenţă (copiii străzii) la participare comunitară;
- Valorificarea creativităţii, a potenţialului artistic şi a candorii copiilor;
- Creşterea calităţii şi eficienţei activităţii artistice;
- Colaborarea cu organisme şi organizaţii profesionale din ţară şi din străinătate;
- Realizarea şi participarea ca partener în programe de specialitate cu finanţare naţională.
Obiectivele specifice ale proiectului;
- Dezvoltarea capacităţii de relaţionare şi comunicare a elevilor cu alţi copii, prin promovarea cântecului, dansului şi costumului popular şi a altor valori materiale şi spirituale, naţionale cât și universale;
- Dezvoltarea şi promovarea schimburilor culturale-tradiţionale naţionale şi internaţionale în domeniul artei coregrafice şi a muzicii;
- c. Dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor de cooperare şi creativitate interdisciplinară şi între grupurile de copii instituţionalizaţi şi cadre didactice.
Proiectul Educaţional cuprinde două secţiuni:
1 „Festivalul de muzică şi dans pentru copii Moineşeanca” ce se desfăşoara în luna septembire, având subsecţiunile pentru cele cinci nivele de vârstă (5-7; 8-10; 11-13; 14-16; 17-19 ani): muzică populară-solişti vocali, muzică instrumentală şi dansuri populare.
- Festivalul Miss Moineşteanca, ce se desfăşoară în luna martie și se adresează elevilor cu vârstă cuprinse între 14-19 ani, având ca scop promovarea costumului popular, a tradiţiilor şi obiceiurilor populare româneşti.
Încă de la prima ediţie a festivalului ne-am bucurat de sprijinul autorităţiilor locale, UAT Moineşti, oferindu-le participanţiilor masa, cazare (pe durata a două zile), diplome, cupe și trofee. Pe perioada desfășurării festivalului ne bucurăm și de sprijinul Jandarmeriei, Poliţiei locale şi naţionale. De regulă, participă concurenţi din toate zonele folclorice ale ţării, din peste 25 de judeţe, dar şi din străinătate. Am avut de-a lungul timpului concurenți din țări ca: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova.
La fiecare ediție a festivalului ne-am bucurat de prezența unui număr de aproximativ 650 de elevi şi 100 de profesori.
Toate ediţiile festivalului au fost mediatizate de televiziunile locale şi naţionale, de presa locală şi judeţeană. În anul 2020 am ajuns la ediţia a X-a şi ne dorim o participare largă, cu concurenți din toate judeţele ţării dar şi din afara granițelor țării noastre.