Intalnire europeana de amploare in cadrul unui proiect Erasmus+ la Palatul Copiilor Bacau

Institutia noastra va gazdui ultima intalnire de proiect Erasmus+ din cadrul parteneriatului strategic intitulat ”We Can not Change The Whole World, but We Can at Least Make The Change”., aprobat de Comisia Europeana in anul 2018. La activitatile programate in perioada 26-29 aprilie 2021 vor lua parte circa 500 de participanti, elevi si profesori din scoala gazda dar si din scolile partenere, aflate in Italia, Cehia, Franta si Turcia.
Pandemia de Coronavirus nu permite realizarea acestor activitati cu participare directa, asa incat activitatile se vor desfasura de la distanta. Programul este divers, cuprinzand multe activitati de prezentare prin intermediul aplicatiilor electronice (Emaze, Prezi, Visma, Voki, PowerPoint, Youtube) dar si sesiuni interactive in care elevii indrumati de profesori vor realiza online carti in StoryJumper, articole in Piktochart, postere in Canva sau vor crea mesaje care vor ajunge pe mesele participantilor la conferinta pentru schimbarile climatice COP 26, organizata de ONU anul acesta la Glasgow. Vom utiliza pentru aceasta activitate table interactive de la Vboard.
Vor fi patru zile de interactivitate, de revedere cu colegii cuprinsi in acest proiect in care se va face schimb de bune practici pe mai multe nivele. Profesorii vor schimba idei in privinta metodelor de predare dar in centrul atentiei va fi modul in care se realizeaza managementul apei in toate tarile participante la proiect. Deoarece in 26 aprilie – prima zi de activitati comemoram 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil, elevii romani, cehi si turci au pregatit prezentari pe aceste tema. Am pregatit pentru oaspetii nostri si expozitii virtuale (cu ajutorul aplicatiei Padlet) de desene si postere pe tema utilizarii energiei nucleare in siguranta dar si despre frumusetea adusa in viata noastra de apa. Lucrarile au fost realizate de elevi ai Palatului Copiilor din Bacau dar si de la Cluburile Copiilor din Moinesti, Targu Ocna, Onesti.
Intalnirea are un caracter deosebit atat prin amploarea ei (500 de participanti minimum!) cat si prin gradul ridicat de interactivitate pe care l-am proiectat in realizarea activitatilor. Toate produsele finale obtinute in timpul activitatilor vor fi postate in platforma eTwinning, platforma de cooperare a scolilor din Europa unde se pot crea parteneriate de proiect, implementandu-se proiecte de la distanta.
La nivel local ne bucuram de sprijinul ISJ Bacau, Agentia de Mediu Bacau, Administratia Bazinala Siret Bacau si Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii “Ion Borcea” Bacau. Toate aceste institutii vor lua parte la activitati prin reprezentanti, fapt pentru care le suntem recunoscatori.
Din echipa de proiect fac parte: directorul institutiei- Pr. prof. dr. Zavate Vasile, prof. Serea Elena Lacramioara, prof. Marinica Ifrim, prof. Popescu Mariana si prof. Livada Neculai Dorinel. Pentru reusita acestei intalniri si-au mai adus aportul urmatoarele cadre didactice: prof. Laura Dumitru, prof. Nicoleta Olaru, prof. Alin Dobrea, prof. Elena Lupascu, prof. Beatris Pasoi, prof. Gavanas Pahome Roxana, prof. Lazar Costica, prof. Zodian Andreea. Multumiri deosebite pentru implicare. Importanta problematicii abordate face ca si cadre didactice din alte scoli sa ne urmareasca activitatile. Astfel, vom avea colaboratori de la: Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau, Scoala Gimnaziala nr.10, Scoala Gimnaziala Speciala “Maria Montessori” Bacau, CSEI nr. 1 Bacau, Liceul Tehnologic “Gr. Antipa” Bacau, Scoala Gimnaziala “Dr. Alex. Safran” Bacau.

Manager proiect Erasmus+,
Prof. dr. Nela Dumea