European Space Agency (ESA) manifestă o deschidere importantă către învățământul european. În Transinne – Belgia pune la dispoziție profesorilor de științe îndrăzneți, care doresc să-și lărgească paleta de metode didactice de predare o serie de workshop-uri inovative în spații educaționale special construite în acest scop. Pentru a fi selectat să iei parte la o asemenea formare profesională deosebită, realizată de profesioniști ai domeniului, trebuie să demonstrezi printr-o aplicație pasiune pentru munca ta, să motivezi suficient de bine cum vei folosi la clasă abilitățile căpătate și să arăți un nivel bun de cunoaștere și utilizare a limbii engleze, limba în care se desfășoară activitățile de formare. In perioada 15-16 ianuarie 2024, școala noastră a avut bucuria să participe prin doamna prof. dr. Nela Dumea – coordonatorul Cercului Protecția Mediului-Ecologie la workshop-ul intitulat ”Teach with Space from Earth”. Timp de două zile, s-au oferit informații pe care oamenii de știință le folosesc pentru a studia schimbările climatice din spațiu și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a sprijini lecțiile de știință prin exemple de activități practice și proiecte care pot fi dezvoltate cu elevii. Cei 20 de profesori europeni prezenți au fost inițiați în folosirea instrumentului online EO Browser pentru a investiga schimbările în timp. EO Browser oferă acces gratuit la imagini din satelit realizate cu ocazia a diferite misiuni de observare a Pământului și este posibil să fie explorate diferite subiecte, de la erupții ale vulcanilor la incendii de vegetație sau inundații ale unor teritorii. Sateliții de observare a Pământului pot fi folosiți și pentru a monitoriza calitatea aerului din spațiu. În plus, stațiile de la sol echipate cu senzori corespunzători pot monitoriza și calitatea aerului. Au fost de asemenea prezentate exemple reprezentative de monitorizare a calității aerului din sala de clasă folosind senzori de mediu. Inspirați de misiunile reale ale ESA și prin utilizarea datelor reale, participanții au învățat despre diferite moduri de abordare și abilitățile necesare pentru ca un proiect de observare a Pământului să fie de succes.
In plus, vizitarea Eurospace Center, aflat în imediata apropiere a spațiilor de învățare a oferit participanților ocazia să vadă cum se poate naște pasiunea pentru știință, pentru explorarea spațiului la vârste fragede. Aici pot fi organizate tabere de astronauți și programe de inițiere în spațiu, ceea ce face din Euro Space Center un centru unic de acest fel în Europa. Diverse companii importante specializate în înaltă tehnologie pun la dispoziție Eurospace Center și elevilor/părinților care aleg să facă activități științifice în aceste tabere STEM/STEAM produsele lor de vârf.
Workshop-ul la European Space Agency este o experiență totală, în context european, care trebuie valorificată de profesorii pasionați de știință. Este prilej pentru a da mai departe, a stârni curiozitatea elevilor de la clasă și a le deschide noi orizonturi. De data aceasta către Spațiu!