Proiectul “Păsările migratoare ne conectează” s-a derulat la Palatul Copiilor Bacau cu prilejul Zilei Mondiala a Pasarilor Migratoare. Ediţia 2021 a acestei importante zi din calendarul ecologic a avut următorul motto: ”Căntă, Zboară, Înalţă-te – ca o pasăre!”. Elevii de la Cercul Protecţia Mediului -Ecologie din Bacău s-au pregătit temeinic pentru această zi. Şi-au folosit aptitudinile digitale pe care şi le-au creat în perioada pandemiei realizând si prezentând lucrari ingenioase despre pasarile migratoare pe care le intalnim in zona noastra. Astfel, aceştia au realizat povestioare digitale in voki, caligrame (au desenat pasari din cuvinte) in WordArt, au creat postere in Piktochart ce au cuprins informaţii şi imagini ale păsărilor migratoare care poposesc în anumite perioade ale anului pe meleaguri băcăuane, au făcut desene ale unor păsări migratoare, au creat ingenioase colaje digitale din fotografii cu păsări migratoare. Micii electrotehnişti de la Bacău au studiat problema liniilor electrice aeriene care afectează negative păsările migratoare şi au căutat soluţii de protejare a acestora. Toată această muncă au transpus-o apoi într-o carte digitală de poveşti pe care au realizat-o cu ajutorul aplicaţiei StoryJumper. Ecologiştii de la Moineşti au creat desene cu păsări migratoare şi au plantat copaci pentru ca aceşti oaspeţi de vară să aibe un habitat corespunzător. Munca lor a fost adunată într-un scurt film, postat în mediul online. Tot un film au creat şi ecologiştii de la Clubul Copiilor Târgu Ocna dar subiectul a fost o coregrafie prin care s-a reliefat relaţia de prada-pradator intalnita si în rândul pasarilor migratoare: doi sfrânciogi au atacat puiul unei alte familii de păsări, fără succes însă, datorită implicării comunităţii de păsări migratoare, ce i-a pus pe fugă pe invadatorii flămânzi. Astfel, lecţia de ecologie a fost dublată de una de civism şi implicare socială.
Proiectul nostru s-a bucurat de sprijinul Agentiei Judetene de Mediu si Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bacău. Doamnele inginer Maria Ionos şi Nona Ardeleanu ne-au prezentat date ştiinţifice pe tema ariilor protejate din judeţul nostru şi ne-au încântat cu sunete ale păsărilor migratoare pe care le putem auzi în zile sau nopţi de vară în zona noastră.
Cadrele didactice care au lucrat în implementarea acestui proiect sunt: prof. Serea Elena Lăcrămioara, prof. Matache Alexandru şi prof. Popescu Mariana, sub coordonarea prof. dr. Nela Dumea, iniţiatoarea proiectului.
Lucrările au fost prezentate online, vineri 14 mai 2021 în cadrul unei videoconferinţe susţinute pe platforma Google Meet. Felicitări tuturor!